Bewerkingen

Beitsen en passiveren

Roestvaststaal krijgt zijn corrosiebestendigheid door een bepaald chroomgehalte in de legering. De chroomoxide vormt een uiterst dunne (een tienduizendste millimeter) oxidelaag aan het oppervlak van het materiaal. Deze oxide- of passiveringslaag kan door bewerking of door een warmtebehandeling beschadigd en/of vervuild zijn. Het is voor de corrosiebestendigheid (en uiterlijk) van belang dat de passiveringslaag egaal en onbeschadigd op het oppervlak aanwezig is. De passiviteit kan echter alleen bereikt worden op metallisch blank RVS. Wanneer een vervuiling het RVS bedekt en daarmee een stukje van de lucht afsluit, kan zich op die plaats geen passieve toestand plaats vinden en heeft corrosie vrij spel.

Beitsen

Het beitsen van roestvaststaal in min of meer verdunde zuren of zuurmengsels heeft tot doel het verwijderen van de tijdens warmtebehandelingen ontstane oxiden (gloeihuid, walshuid, smeedhuid, aanloopkleuren). Beitsen is tevens van groot belang als RVS in een constructiebedrijf 'besmet' is geraakt met koolstofstaal, bijvoorbeeld slijpsel of lasspetters en verontreinigingen aan het oppervlak. Tijdens het beitsen wordt het RVS zelf niet aangetast. Om een gelijkmatige inwerking van beitszuren mogelijk te maken moeten vetten en andere verontreinigingen voorafgaand aan het beitsen door een geschikte reinigingsmethode worden verwijderd. Na het reinigen zal de beits er zorg voor dragen dat de bestaande passieve chroomoxidelaag en de vervuilingen en carbides verwijderd worden. Na het beitsen wordt het product grondig gereinigd met water. Hierdoor worden alle beitsresten en het vuil verwijderd.

Passiveren

Nadat het product grondig is gereinigd kan er een nieuwe egale chroomoxidelaag aangroeien. Waardoor het oppervlak volledig passief en daardoor corrosiebestendig wordt en bovendien een aantrekkelijker uiterlijk heeft. Deze laatste behandeling wordt passiveren genoemd. Passivatie gebeurt doorgaans vanzelf aan het roestvast stalen oppervlak gedurende 24 uur. Soms kan het noodzakelijk zijn om dit proces te versnellen. Het product kan dan behandeld worden door zuren die het proces versnellen.

Dompelbeitsen

BZS beschikt over een beits bad voor producten van maximaal 1m x 1m x 0,3m . In dit met vloeibare beits gevulde bad wordt uw product ondergedompeld en daarmee aan alle zijden grondig gereinigd. Nadat het product enige tijd in het beitsbad heeft gelegen, wordt het product afgespoeld en weggelegd om te kunnen passiveren. Om deze reiniging zo optimaal mogelijk te laten verlopen, dient het beitsbad in goede conditie gehouden te worden. Tijdens dompelbeitsen krijgt het bad namelijk gaandeweg een steeds groter gehalte driewaardige ijzerionen. Oude beitsvloeistoffen kunnen dan etsend op het metaal inwerken.

Dompel beitsen